V loňském roce spadly úrokové sazby hypoték na historické dno. I letos jsou úroky nízké a ceny nemovitostí také. Stále se tak vyplatí hypotéku nedokládat na později, kdy se očekává pozvolný růst sazeb. V případě, že vám končí fixace stávající hypotéky, nabízí se refinancování.

Na hypotéku je nyní nejvhodnější doba. V loňském roce si ji sjednalo téměř 100 tisíc lidí. Banky se předhánějí s různými akčními nabídkami. Úrokové sazby se drží na historických minimech, díky čemuž se vyplatí půjčit si více, i když se to vzhledem ke stavu vašeho účtu může zdát zbytečné.

Vyplatí se půjčit si víc

Disponujete-li větším objemem peněz, určitě stojí za úvahu neinvestovat tuto sumu celou a část peněz si ponechat. Například pokud byte měli až půlku kupní ceny nemovitosti ve vlastních úsporách, může být s ohledem na velmi nízké sazby rozumnější si půjčit více, například 80 % zástavní hodnoty nemovitosti, a svoje prostředky si ponechat. Jednak můžou posloužit jako vítaná rezerva v případě nenadálého výpadku příjmů a také není od věci mít tyto peníze připraveny na další nepředpokládané náklady, které se s pořízením nového bydlení často pojí.

V posledních letech je skutečně skvělá doba k investici do vlastního bydlení. Letos se ještě očekává stagnace úrokových sazeb, nicméně v horizontu jednoho či dvou roků se dá předpokládat jejich růst. Lze proto jen doporučit s investicí neotálet.

Nízkou sazbu fixujte na co nejdéle

Každý by měl rovněž zvážit, jakou zvolit fixaci. Fixace jsou většinou jednoleté, tříleté nebo pětileté, někdy i desetileté. Fixační období jednoduše představuje dobu, na kterou byla domluvena pevná úroková sazba. Vzhledem k nízkým úrokovým sazbám je tedy nasnadě doporučit fixovat hypotéku na co nejdelší dobu. Ve skutečnosti to ale není tak jednoduché, neboť k různým fixacím banky nabízejí různé úrokové sazby. Jak lze očekávat, u delších fixací jsou sazby vyšší. Je tak na zvážení u každého konkrétního případu, co je výhodnější. S tím vám samozřejmě pomůže kvalitní hypoteční makléř. V Gepard Finance jsme schopni porovnat veškeré nabídky na trhu a nabídnout klientovi optimální řešení.

Refinancování může ušetřit nemalé peníze

Příznivou situaci na hypotečním trhu můžou a snad by se dalo říci, že musí, využít i stávající majitelé hypoték. Klienti, kteří si sjednali hypotéku o několik let nazpět a jejich sazby jsou i o několik procent vyšší, než je aktuální nabídka, totiž nejsou výjimkou. Správně načasovaným refinancováním lze ušetřit na každé splátce i tisíce. Doporučujeme začít se pomalu poohlížet po konkurenční nabídce i rok před koncem fixace. Jde o to získat několik zajímavých nabídek u konkurence, které pak poslouží jako esa v rukávu při vyjednávání se stávající bankou. Ta buď podlehne a dá akceptovatelnou nabídku srovnatelnou s konkurencí, nebo vám nezbude nic jiného, než hypotéku refinancovat konkurenční bankou. „Přechod“ k jiné bance vám velmi usnadní hypoteční makléř.